Stolpersteine in GorinchemWat zijn Stolpersteine ?

Stolpersteine zijn gedenksteentjes van 10 x 10 cm met een messing bovenkant en de tekst ‘Hier woonde ... (naam, geboortejaar, jaar en plaats van deportatie, datum en plaats van overlijden)’. Deze steentjes worden zo genoemd omdat je er letterlijk over 'struikelt' met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De maker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die veel 'sociaal bewogen kunst' heeft gemaakt. Zijn motto is : "Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is". Sinds 1994 heeft hij al meer dan 60.000 Stolpersteine gelegd op vele plekken in Europa. Een geweldig project, waarbij de kunstwerken veelal geplaatst zijn door Gunter Demnig, zelf.


Gunter Demnig


Op 1 december 2016 werden in Gorinchem de eerste negen stenen gelegd door Gunter en daarna zijn er nog zestien stenen geplaatst, waarbij wij voor het eerst de vrijheid kregen om deze zelf neer te mogen leggen. Er is van deze steenlegging een fotoverslag gemaakt wat is omgezet in een filmpje van deze gebeurtenis: https://www.youtube.com/watch?v=bhpaZTcCY5w

Op 27 juni 2017 hebben we (in dankbaarheid voor de mogelijkheid hiertoe) in de Gasthuisstraat voor de tweede keer een aantal Stolpersteine geplaatst.

Een bijzondere steenlegging, die dag, was het plaatsen van vijf Stolpersteine bij het huis van het gezin Meijer (gevlucht uit Duitsland voor het toenemende antisemitisme). In de binnenstad van Gorinchem had de heer Meijer een opticiënzaak. Op de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen, zag deze man geen andere uitweg dan zichzelf en zijn gezin van het leven te beroven. Man, vrouw en drie kinderen, gedwongen door wanhoop, geen mogelijkheid meer ziende om verder te leven; vijf van de zestien stenen zijn voor deze familie.

Wij, als onderdeel van de "Werkgroep Stolpersteine Gorinchem", vinden het een eer deze Joodse (Gorinchemse) mensen te eren door hun naam te vermelden op een kleine steen, waarop hun namen staan, zodat we ze nooit zullen vergeten.
Stolpersteine ter herinnering aan de familie Meijer.

In totaal willen we 70 stenen plaatsen voor alle Joodse inwoners van Gorinchem, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Iedere steen draagt een naam, maar ook een verhaal van vervolging, gevangenneming, transport naar een kamp en uiteindelijk de dood. Laten we deze mensen, die vermoord werden omdat ze Joods waren, niet vergeten en hen weer een naam geven, hún naam!

Er zijn nog 50 andere weggevoerde burgers van Gorinchem, onbekend voor de gemiddelde inwoner en bezoeker van dit kleine stadje. Ook voor hen willen we nog graag herdenkingsstenen plaatsen. Als u bij wilt dragen in de kosten, één steen kost ons 150 euro. Alle beetjes helpen om deze 50 kostbare mensen niet verloren te laten gaan in de tijd.


Voor meer informatie, vraagt u dan naar de heer P. Dekker , telefonisch bereikbaar onder 06-22046823. 

Copyright : Beth Shalom 2018-2020