agenda

Stolpersteinen

Stolpersteinen in Gorinchem.

Dinsdag 27 juni 2017 hebben we (in dankbaarheid voor de mogelijkheid hiertoe) in  de Gasthuisstraat Gorinchem opnieuw een aantal Stolpersteine mogen plaatsen. Inmiddels 20 jaar geleden werden de eerste stenen gelegd in Berlijn: een geweldig project dat geleid heeft tot 60.000 stenen, gemaakt en veelal geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, in bijna heel Europa.

In December werden in Gorinchem de eerste 9 stenen gelegd door Gunter en nu zullen er maar liefst 16 stenen worden geplaatst, waarbij wij voor het eerst de vrijheid krijgen om deze zelf te leggen.

Wat het extra bijzonder maakt, is het feit dat een Joodse familie, gevlucht uit Duitsland voor Hitler, in Gorinchem een opticiënzaak was gestart. Op de dag dat de Duitsers Nederland binnen vielen, zag deze man geen andere uitweg dan zichzelf en zijn gezin van het leven te beroven. Man, vrouw en drie kinderen, gedwongen door wanhoop, geen mogelijkheid meer ziende om verder te leven; 5 van de 16 stenen zijn voor deze familie.

Wij, de Werkgroep Stolpersteine Gorinchem, vinden het een eer deze Joodse mensen te eren door hun naam te vermelden op een kleine steen, waarop hun namen staan, zodat we ze nooit vergeten.

In totaal willen we 70 stenen plaatsen voor alle Joodse inwoners van Gorinchem, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Iedere steen draagt een naam, maar ook een verhaal van vervolging, gevangenneming, transport naar een kamp en uiteindelijk de dood. Laten we deze mensen, die vermoord werden omdat ze Jood waren, niet vergeten en hen weer een naam geven, hun naam!


 Er zijn nog 50 weggevoerde burgers van Gorinchem, onbekend voor de gemiddelde inwoner en bezoeker van dit kleine stadje. Ook voor hen willen we nog graag herdenkingsstenen plaatsen. Als u bij wilt dragen in de kosten, één steen kost ons € 150.--  

Voor meer informatie, vraagt u dan naar de heer  P. Dekker , telefonisch bereikbaar onder 06-22046823.

 Gedenkstenen overledenen klein
Op  1 december 2016 zijn de eerste Stolpersteinen gelegd in Gorinchem.

Hieronder een fotoverslag omgezet in een filmpje van deze gebeurtenis:
https://www.youtube.com/watch?v=bhpaZTcCY5w

Wat zijn Stolpersteinen ?

Stolpersteine zijn gedenksteentjes van 10 x 10 cm met een messing bovenkant en de tekst ‘Hier woonde ... (naam, geboortejaar, jaar en plaats van deportatie, datum en plaats van overlijden)’. Ze heten zo, niet omdat je er letterlijk over struikelt, maar omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.Gunter Demnig

De maker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die veel sociaal bewogen kunst heeft gemaakt. Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’. Sinds 1994 heeft hij al meer dan 20.000 Stolpersteine gelegd op vele plekken in Europa.